Ridning som konstform, ofta kallad “ridkonst” eller “equitation”, är en praktik som kombinerar färdigheter och tekniker för att rida och träna hästar på ett konstnärligt och harmoniskt sätt. Historien om ridning som konstform sträcker sig tillbaka till antiken och har utvecklats genom olika kulturer och tider.
Ridning som konstform har sina rötter i antikens civilisationer, särskilt i Grekland och Rom. Grekiska filosofer som Xenophon och Platon hade intresse för hästträning och skrev om ämnet. Xenophon författade till och med en bok som heter “Hipparchikos,” som diskuterar principer för hästhantering och ridning.
I takt med att samhället industrialiserades och militär ridning blev mindre relevant, förvandlades ridkonsten till en mer civil och sportig aktivitet. Idag är ridning som konstform fortfarande levande inom flera olika discipliner. Ridning ska innebära att ryttaren och hästen arbetar tillsammans i harmoni och balans. Det handlar om att utveckla en djup förståelse för hästens rörelsemönster, beteende och kroppsspråk samt att kommunicera med hästen på ett subtilt sätt. Ridning som konstform kräver tålamod, disciplin och hängivenhet från ryttaren för att uppnå en hög nivå av färdighet och skönhet i rörelserna. Idag finns det skolor och träningsprogram som fokuserar på att lära ut ridkonst i enlighet med traditionella metoder och principer. Min tolkning – Funktionell Ridning är ett av många system som ger en ram för och en röd tråd till vägen.
Funktionell Ridning
Vad gör funktionell ridning för min häst?
För att förstå detta behöver vi förstå varför det är nödvändigt att stärka de stabiliserande musklerna hos en ridhäst. Hästens rygg och bål är kritiska komponenter i dess biomekanik. De stabiliserande musklerna runt ryggraden och magområdet är de som bidrar mest till att hålla hästen i balans och möjliggör för rätt fördelning av vikt. Hästen, i sitt naturliga tillstånd, har en avundsvärd förmåga till balans. Men när en ryttare kommer på ryggen måste hästen anpassa sig till den nya vikten och de förändrade rörelsemönsterna. Stabiliserande muskler är avgörande för att bibehålla hästens balans och undvika överbelastning på ryggraden.
När vi utforskar sambandet mellan de stabiliserande musklerna och en hästs prestanda blir det uppenbart att styrkan i dessa muskler är nyckeln till både fysisk kapacitet och välbefinnande. Väl utvecklade stabiliserande muskler ökar hästens förmåga att utföra olika rörelser och arbeta i olika discipliner.
Att stärka de stabiliserande musklerna hos en ridhäst är en process som kräver tålamod och utbildning. Övningar och träningsprogram måste utformas med hänsyn till hästens nuvarande styrka och förmåga. Genom att gradvis öka intensiteten och komplexiteten i träningsrutinen kan man hjälpa hästen att utveckla styrka på ett hälsosamt sätt.
Funktionell Ridning föddes som ett system mer än ett begrepp under sent 90-tal då jag som hästterapeut såg och insåg vad ridning kunde göra för hästen, på både bra och dåligt sätt. Jag hade förmånen att prova mig fram bland hästar och ekipage ur alla möjliga nivåer och insåg snabbt att jag var något på spåret. Att rida och stärka de stabiliserande musklerna var ingen motsats till annan sorts ridning, tvärtom blev det ett bra komplement till det ekipagen redan jobbade med. Funktionell Ridning som system har bearbetats och förfinats genom åren och är än idag en organisk process som fortsättningsvis kommer att bjuda på nya aha-upplevelser.
Funktionell Ridning appliceras på den nivå där ni som ekipage befinner er och kan förstärka det som redan fungerar bra och ta bort det som stör er väg framåt i ridningen.
Du kan ta del av grunden i systemet, jag säljer min Ebok som du kan jobba med själv eller tillsammans med vännerna i stallet. Klicka HÄR