Identifiering av funktionell hov vid verkning
Identifiering av funktionell hov vid verkning.
Förmågan att bland annat identifiera och ta bort överflödigt horn är avgörande för att bibehålla hovens funktionella stabilitet och säkerställa hästens komfort. Detta arbete innebär att ta hänsyn till hovens form, individuella belastningsmönster, samt dess naturliga balans.
Det kom ett meddelande. Jag har gjort några inlägg om överflödigt horn och en läsare hörde av sig och ställde den högst relevanta frågan; Hur identifierar jag en funktionell hov?
Det är inte bara att skriva en text för att berätta hur, men jag ville ändå lista några för mig viktiga delar som man bör ha koll på innan man raspar på en levande hov.
Varje hov har en unik tillväxtcykel och hornstruktur, vilket betyder att mängden horn som kan tas bort skiljer sig mellan hästar och hovtyper.
Det är avgörande att:
- Förstå hovens naturliga form och balans för att undvika överdriven eller restriktiv borttagning.
- Anpassa verkningen baserat på hovens kvalitet och hästens användning, exempelvis om den rör sig på hårda eller mjuka underlag.
- Bedöma hur mycket horn som behövs för att stödja hoven utan att äventyra stabilitet.
- Överflödigt horn kan bygga upp hovväggen för högt eller för långt fram, vilket stör hovens balans och kan leda till snedbelastningar, smärta och kroniska besvär.
- Dött horn eller sprickor som inte stödjer hovens struktur kan skapa obalans och bör tas bort.
- Se till att horn som bidrar till felvinklingar justeras för att underlätta en korrekt belastning av hoven.
- Regelbunden verkning hjälper till att hålla hovens form utan att överbelasta eller försämra dess struktur. Tidsaspekt bör avgöras individuellt efter behov.
- Att ta bort rätt mängd horn vid rätt intervall hjälper hoven att växa och slitas i en stabil och hälsosam rytm.
- Hovens sula bör vara tillräckligt djup för att ge stötdämpning och skydda mot skador på hoven vid belastning men också enkel. Avdöd sula som inte slits naturligt kan man försiktigt avlägsna.
- Att bibehålla ett tillräckligt suldjup vid verkning är viktigt för att undvika att hästen blir ömfotad eller upplever smärta, särskilt på hårda underlag. Skåla inte, karva inte, putsa gärna.
- Genom att identifiera och arbeta med hovens äkta bredd, kan man se till att inte verka hoven för smal eller bred, vilket kan orsaka felaktiga belastningar.
- Rätt bredd ger en jämn viktfördelning och stödjer hovens naturliga rörelser.
- Att utgå från hovens äkta mitt vid verkning ger en korrekt symmetri, vilket minskar risken för snedbelastning.
- Hovens mittpunkt används som en riktlinje för att skapa en balanserad form som stödjer hästens hållning och rörelser.
- Att sträva efter hovens äkta längd minskar risken för överdriven eller restriktiv borttagning av horn som kan störa hovens funktion.
- Rätt längd hjälper till att bevara hästkroppens hälsa och funktion, vilket stödjer hästens rörelsemönster och hållbarhet.
Denna “lista” är långt ifrån hela svaret. Man behöver förstå hästens anatomi, fysiologi och biomekanik.
Anatomi: Kroppens struktur och uppbyggnad.
Fysiologi: Hur kroppen fungerar och de biologiska processerna.
Biomekanik: Hur kroppen rör sig, belastas och påverkas av krafter.
/Carola Lind
Publicera kommentar