Horn eller hov? Eller vad?
Horn eller hov?
Riktigt dålig bild egentligen men en viktig text. Häng med ändå.
När en hov är större än den andre behöver vi veta vad vi menar är mer och vad som är mindre.
För att veta det kan det vara en fördel att veta vad de olika delarna i hoven står för och hur de fungerar. Att bara säga att “Ja min häst har alltid haft en större hov på höger fram” är inte försvarbart. Vi behöver veta varför. Och det där varföret är väldigt ofta en väldigt enkel åtgärd.
Tyvärr skulle jag vilja säga, för ibland är det så banalt att det blir pinsamt.
Ibland händer det att hoven faktiskt är större, men alltför ofta är båda framhovarna identiskt stora men ögat blir lurat.
Jag har också sett hovslagare planverka båda framhovarna med samma mall och lämnat material kvar som skulle passa för minst två – tre verkningar.
Vad jag pratar om är horn och hornöverväxt. Också känt som överväxt hov.
Flertalet gånger har jag kommit till en ny häst där den uppenbart haft en större hov fram. Efter verkning har hovarna varit lika stora, om än olika i formen, såsom bilden visar. (Det är en annan artikel)
Nu är detta en häst med olika form på hovarna av flera olika anledningar men höger fram måste inte vara större, den bara växer så. Och skulle jag bara planverkat den och tillåtit det övervuxna hornet få fortsätta vara längre på höger fram varje gång, ja då skulle det ju fortsätta heta att denna häst har en större hov på höger fram, vilket den inte har. Den har bara mer horn vid verkningstillfället.
Det har gått så långt ibland på vissa hästar att hovslagare att satt en större sko på den övervuxna hoven, istället för att verka ner den.
Rensa upp hoven, bedöm horntillväxten och ta bort det horn som inte ska vara där, även på den hov som för ögat ser större ut.
Hästen lider mer av att du lämnar hornet än att du tar bort det.
/Carola Lind
Publicera kommentar