Lång tå – Belastning

Lång tå – Belastning

Lång tå – Belastning

Då jag jobbar med något som heter “Hovkartan” där jag tar med kunskapen om meridianer och akupunkturzoner, betydelsen av kopplingarna mellan meridianerna och kroppens muskler och funktion, samt sammanför detta med hästens rörelsemönster, kanske detta svar och denna text blir svårtuggad. Hoppas någon gillar det och att ni som undrade får svar som känns vettigt.

Det är svårt att säga att “hästen får problem med ländryggen” när det inte ens är fem procent av sanningen. Jag lovar, jag ska hålla mig kort. Jag har hackat bort massor av den ursprungliga texten.

När en häst har bra trakthöjd men för långa tår på framhovarna, uppstår en rad både energimässiga och fysiska förändringar i kroppen. Den österländska medicinen betonar sambandet mellan specifika meridianer och muskelgrupper och hur obalanser i hovarna kan påverka energiflödet genom hela kroppen. Samtidigt kan vi också observera hur dessa obalanser manifesterar sig i hästens rörelsemönster och fysik.

-Energimässiga och fysiska konsekvenser av för långa tår på framhovarna

Trippelvärmarmeridianen och dess kopplingar:

Energimässiga blockeringar:
Trippelvärmarmeridianen, som löper genom framhoven och är kopplad till muskler som Teres Minor, Teres Major, Sartorius, Gracilis, Soleus och Gastrocnemius, kan blockeras när tårna är för långa. Denna blockering kan leda till en nedsatt förmåga att reglera värme och energi genom kroppen, samt orsaka stagnation i energiflödet till de kopplade musklerna.

Fysiska rörelsestörningar:
Hästen kan uppvisa en stelhet och begränsad rörelse i bogarna och armbågarna, vilket kan resultera i korta och stela steg framåt. Hästen kan också ha svårt att sträcka ut frambenen och visa ovilja att böja sig ordentligt i svängar. Försämrad flexion i bakbenens muskler kan leda till minskad framdrivning, vilket påverkar hästens samling och balans.

Tjocktarmsmeridianen och dess kopplingar:

Energimässiga blockeringar:
Tjocktarmsmeridianen, som är kopplad till muskler som Tensor Fasciae Latae, Quadratus Lumborum och Flexorerna, kan påverkas av de förlängda tårna. Energiflödet genom dessa muskler blir störd, vilket leder till spänningar och obalanser i hästens rygg och bakben.

Fysiska rörelsestörningar:
Hästen kan uppvisa stelhet och svårigheter med att engagera bakdelen korrekt. Detta leder till en minskad förmåga att skjuta på bakifrån och kan resultera i ett framåtgående men obalanserat rörelsemönster. Problem med ryggens och ländryggens rörlighet kan också förvärra befintliga ryggproblem, vilket ytterligare påverkar hästens övergripande rörelseförmåga.

Tunntarmsmeridianen och dess kopplingar:

Energimässiga blockeringar:
Tunntarmsmeridianen, som är kopplad till Quadriceps, Rectus Abdominis och Transversus Abdominis, kan också störas av de för långa tårna. Blockeringar i denna meridian kan leda till nedsatt funktion i dessa muskler, vilket påverkar hästens bålstyrka och hållning.

Fysiska rörelsestörningar:
Hästen kan visa tecken på nedsatt bålstabilitet vilket påverkar dess förmåga att bära sig korrekt genom kroppen. Detta kan leda till en sänkt rygg och en överdriven viktförskjutning framåt, vilket ytterligare belastar de redan utsatta framhovarna. Rörelsestörningar kan manifestera sig som en stel, platt rygg med en ovilja att arbeta korrekt i samling eller utföra rörelser som kräver att hästen lyfter och bär sin rygg ordentligt.

-Energimässiga och fysiska konsekvenser av för långa tår på bakhovarna

Magmeridianen och dess kopplingar:

Energimässiga blockeringar:
Magmeridianen, som löper genom bakhoven, är kopplad till Pectoralis och alla nackmuskler. För långa tår på bakhovarna kan orsaka blockeringar i denna meridian, vilket leder till en störning i energiflödet som påverkar både fram- och bakdelen av hästen. Särskilt nackmusklerna kan drabbas av spänningar och stelhet på grund av denna energiblockering.

Fysiska rörelsestörningar:
På grund av den förändrade brytpunkten och fördröjda hovrullningen som orsakas av de långa tårna, kan hästen få svårigheter att engagera bakbenen korrekt. Detta kan leda till en ovilja att samla sig och bära vikten bakifrån, vilket resulterar i att hästen blir framtung och spänd i nacke och bog. Hästen kan också visa ovilja att sträcka sig framåt genom hela kroppen, vilket påverkar dess förmåga att röra sig smidigt och kraftfullt.

Levermeridianen och dess kopplingar:

Energimässiga blockeringar:
Levermeridianen är kopplad till Pectoralis och Rhomboideus, muskler som spelar en viktig roll i stabilisering och rörelse av framdelen. För långa tår på bakhovarna kan orsaka blockeringar i levermeridianen, vilket resulterar i energistagnation som påverkar dessa muskler.

Fysiska rörelsestörningar:
Hästen kan uppvisa svårigheter att lyfta och stabilisera framdelen, vilket leder till en sänkt rygg och en försämrad förmåga att bära sig korrekt. Detta kan göra det svårt för hästen att arbeta genom sin kropp och kan skapa en överdriven belastning på både bak- och framben. Spänningar i Rhomboideus och Pectoralis kan leda till en begränsad framåtgående rörelse och en stel, stel nacke.

Gallblåsmeridianen och dess kopplingar:

Energimässiga blockeringar:
Gallblåsmeridianen, som är kopplad till Popliteus och Deltoideus, kan också påverkas av för långa tår på bakhovarna. Blockeringar i denna meridian kan leda till att energiflödet till dessa muskler störs, vilket påverkar deras funktion.

Fysiska rörelsestörningar:
Hästen kan uppleva svårigheter med att böja bakbenen ordentligt, särskilt i moment där bakbenen behöver bära mycket vikt, som vid samling eller galopp. Detta kan leda till korta, hackiga steg och en begränsad framåtdrivning. Problem med Popliteus kan resultera i svårigheter att få korrekt undertramp, vilket i sin tur leder till en försämrad balans och stabilitet under rörelse. Deltoideus kan påverkas genom överkompensation, vilket ytterligare påverkar rörelsens flyt och styrka.

En för lång tå förskjuter hovens brytpunkt (den punkt där hoven börjar rulla över och lyfter från marken) framåt. Detta gör att hovens överrullning blir fördröjd, vilket ökar belastningen på hovens strukturer, särskilt hovväggen, sulan, lamellerna och hovbrosken.

Fördröjd rullning tvingar hästen att anstränga sig mer för att lyfta hoven från marken, vilket kan leda till överbelastning av senor och ligament, särskilt den djupa böjsenan och dess fäste vid hovbenet.

När tårna är för långa, blir belastningen på hovens baksida, inklusive traktpartiet och hovbrosken, ojämn och felaktig.

Hovväggen är inte designad för att bära vikt på en så lång yta, vilket gör den mer benägen att spricka eller flisa sig.

Hovsprickor som utvecklas på grund av för lång tå kan bli djupa och smärtsamma och de kan i värsta fall leda till infektioner om de tränger in i den levande vävnaden. Dessa sprickor gör hoven svagare och mindre kapabel att bära vikt korrekt vilket ytterligare kan påverka hästens rörelsemönster negativt.

På grund av obalansen och den onaturliga belastningen som orsakas av de långa tårna, kommer hästen att börja kompensera i sin rörelse.
Om tån är påtagligt lång med övervuxet horn och trakterna till synes _ser_ bra ut är det troligt att det ändå föreligger en problematik eftersom övervuxet horn i tån skapar såhär mycket problem.

Någon sa att det hade blivit modern att tillåta tåhornet växa framåt och låta trakten vara låg. Det är väl som med så mycket annat att folk har det tråkigt i stugorna och vill göra sig ett namn på något nytt fräckt. Kan man det minsta om hästens fysiologi fattar man att det är fel och låter bli.

Har du läst ända hit får du en stjärna. Har du läst ända hit och tycker meridianer, akupunktur och det holistiska sättet att se på hästen är trams så bjuder jag på det. Har du läst ända hit och tycker det är ballt med långa tår och låga trakter får du gå tillbaka till Gå och göra om och göra rätt.

Ni som gillar, dela gärna!

/Carola Lind

Publicera kommentar