Hur mår kronranden?

Hur mår kronranden?

Kronrandens hälsa är ett kvitto på hovens hälsa

Kronranden är en avgörande del av hästens hov som spelar en central roll för hovens hälsa och tillväxt. Det är den tunna, upphöjda kant som omger den övre delen av hoven där hoven möter huden och pälsen. Funktionellt är kronranden mycket mer än bara en övergångszon, den är en vital del av hovens biologiska system som påverkar hela hästens rörelseapparat.

“Åh nej, inte en till av hennes märkliga idéer!”
Jodå, here wo go, håll i er och tacka mig sen.

En upptryckt kronrand på en hästhov innebär att den har skjutits uppåt eller blivit deformerad. Detta tillstånd kan indikera flera problem och har ofta negativa konsekvenser för hästens hovhälsa och rörelseförmåga.

Kronranden består av ett komplext nätverk av vävnad som inkluderar blodkärl, nerver och lymfkärl. Dessa strukturer är nödvändiga för att upprätthålla en hälsosam hovkapsel, eftersom de förser hornvävnaden med näringsämnen och syre, samt avlägsnar avfallsprodukter.
Under kronranden finns det så kallade corium, en levande vävnad som producerar hornet, det vill säga den hårda hovväggen. Det är från denna vävnad som hoven växer, med en tillväxttakt på cirka 6-10 mm per månad, beroende på hästens ålder, hälsa och aktivitetsnivå.

Kronranden fungerar som den primära tillväxtzonen för hoven. Varje del av hovväggen som vi ser är ursprungligen bildad i kronrandens matrix. Om denna del av hoven blir skadad eller utsätts för stress, kan det påverka hovens växtmönster, vilket kan leda till deformationer eller andra problem i hovens struktur. Eftersom hovens kvalitet och hållbarhet till stor del beror på kronrandens hälsa, är det viktigt att denna del av hoven hålls frisk och välmående.

Hovvård spelar en avgörande roll i att bevara kronrandens hälsa. En hovslagare eller barfotaverkare måste vara mycket noggrann i sitt arbete för att undvika att skada eller stressa kronranden. Felaktig skoning eller verkning kan leda till överdriven press eller felaktig viktfördelning, vilket i sin tur kan orsaka problem i kronranden och därmed hela hoven.

Vidare spelar den dynamiska belastningen på hästens hovar under rörelse en viktig roll. (Länk till artikel om vikt, rörelse och riktning: https://www.facebook.com/share/p/XL69A2p8KR96ptUE/ )

Varje gång hästen rör sig och sätter ner sin hov, fördelas kraften genom hoven och kronranden.
Om hästen bär en ojämn belastning på grund av obalanserad verkning, sneda hovar eller skador, kan detta leda till att kronranden blir överbelastad vilket kan orsaka deformationer eller smärta. Vilket vi som har hästar eller jobbar med hästar ofta ser.

Om hovarna inte verkas funktionellt kan det leda till en ojämn belastning på hovarna. Detta kan orsaka en förändring i hovväggens form, vilket i sin tur kan trycka upp kronranden.

Dålig passform på hästskorna eller felaktigt placerad söm kan leda till att hovväggen pressas och deformerar kronranden. Om skorna är för små eller sitter snett kan detta också skapa problem.

Om hästen försöker kompensera för smärta eller en skada i ett ben eller en hov, kan den ändra sitt rörelsemönster på ett sätt som orsakar att kronranden förändras. Detta kan också ske om hästen har problem med balansen eller lider av någon annan fysisk åkomma.

En upptryckt eller på annat sätt belastad kronrand kan vara smärtsam för hästen, eftersom den kan orsaka tryck och obehag i den känsliga vävnaden under hovkapseln.

Den naturliga tillväxten av hoven kan störas, vilket kan leda till ytterligare problem som sprickor eller felaktig hovform.
Om kronranden är upptryckt kan det leda till att hovarna inte bär upp kroppsvikten korrekt, vilket ökar risken för skador på leder, senor och muskler.
Hästen kan börja röra sig annorlunda för att kompensera för obehaget, vilket kan leda till ytterligare obalanser och potentiellt långsiktiga skador.

Har du läst ända hit ska du nu belönas med ett tips.

Är din häst nyverkad eller nyskodd? Hemma på min gata i stan och på gamla tider så som man sa förr, red eller jobbade man aldrig hästen samma dag som den var nyverkad och nyskodd.
Hästen med sina hovar och hoven specifikt behöver en stund på sig att anpassa sin stora kropp efter den nya balansen.

Nu pratar vi verkning som ställt om vinklarna i hoven så att nya belastningsytor uppstått.

Ett annat tips som du kommer att tacka mig för senare är kinesiotejp på kronranden. Tejpa hela kronranden på alla fyra. Låt sitta minst ett dygn. Hästen andas ut och kan vänja sig vid sina nya vinklar medan kronranden är stabiliserad och omhändertagen.

Kinesiotejp på kronranden på alla fyra kan vara det bästa du ger din häst idag, bara för, utan att den blivit verkad.

Tejpen ska inte strypa hoven samtidigt ska den sitta kvar och vara ett stöd.

Avslutningsvis delar jag artikeln om scooping, som är en mekanisk åtgärd för upptryckt kronrand som ska användas med varsamhet, på rätt plats och endast när det behövs, inte för att det är coolt. https://www.facebook.com/share/p/8ZTUc2jkjJmHx1So/

/Carola Lind

Publicera kommentar