Tunna sulor, varför och hur gör man?
Funktionella orsaker till tunna sulor
Funktionella orsaker beror på hur hästens kropp fungerar och hur dess fysiologi, metabolism eller gener påverkar hovarnas tillstånd.
Funktionella orsaker handlar om inre faktorer som påverkar hovens tillväxt, styrka och kvalitet.
Funktionella problem leder ofta till en generell svaghet i hela hoven, vilket gör att sulan växer långsammare eller inte är tillräckligt stark.
Bristande blodcirkulation i hoven kan leda till otillräcklig tillväxt av sulan.
Brist på viktiga näringsämnen kan försämra hovens struktur och tillväxt.
Långvarig stress eller sjukdom kan störa hovens naturliga tillväxtcykel.
Mekaniska orsaker till tunna sulor
Mekaniska orsaker beror på yttre påverkan som sliter ner sulan eller skadar den fysiskt.
Mekaniska orsaker är externa faktorer som påverkar hovens struktur genom tryck, slitage eller direkt skada.
Hästar som går mycket på grus, asfalt eller andra hårda ytor kan slita ner sulan snabbare än den hinner växa.
Om för mycket sula tas bort vid verkning kan den bli för tunn.
Om hoven inte är korrekt balanserad kan vissa delar av sulan utsättas för överdrivet tryck och slitage.
Punkteringar, stenar eller andra mekaniska skador kan direkt förstöra sulans struktur.
Konstant exponering för fukt kan mjuka upp sulan och göra den mer mottaglig för slitage.
Mekaniska orsaker tenderar att orsaka lokaliserad försvagning eller tunnhet i sulan, snarare än ett generellt problem i hela hoven.
Vad händer när tån blir för lång eller hoven växer ojämnt?
När hovens tå tillåts växa för långt orsakas en obalans i tryckfördelningen i hoven.
Tåsträcksenan utsätts för överdriven spänning och snedbelastning då rörelsestörningen som uppstår vid lång tå också blir ett undvikande av korrekt landning som kan orsaka snedhet i hela benet mekaniskt.
Detta förändrar hovens naturliga funktion och kan leda till att sulan pressas sidleds, framåt eller både och, vilket tunnar ut den.
Om hoven växer mer på ena sidan (medialt eller lateralt) hamnar hovens balanspunkt i obalans.
Vikt och tryck fördelas ojämnt över sulan, vilket leder till att en del av sulan utsätts för mer belastning och kan bli tunnare.
Det är en vanlig missuppfattning att man alltid ska “hålla tån kort” vid hovvård. Detta kan leda till i vissa fall felaktig verkning som istället skapar obalans och problem för hästen. Tån ska inte vara “kort” för sakens skull, den ska vara funktionell och i harmoni med hovens form, hästens benställning och den belastning som hoven utsätts för. Om tån är lång och sulan tunn eller hoven sned och tåsträckare samt böjsenan påverkad och sulan tunnare på ena sidan ger det dig olika utgångslägen för verkning som du måste ta hänsyn till.
Sulan blir inte tjockare per automatik för att man kapar tån. Sulan är inte heller tjock om den är i flera lager. (Flera lager sula är egentligen en tunn ny sula som väntar på att de yttre skikten ska släppa successivt)
Sulan ska inte skålas av kniv, du får alltså inte verka sulan skålad.
En funktionellt och mekaniskt frisk sula är en sula som kan användas på olika underlag utan att ge hästen besvär och som utsätts för ett naturligt slitage och på så vis förnyar sig själv.
Helt beroende på om sulan är tunn av funktionella eller mekaniska skäl finns det olika lösningar men jag måste höja min röst för varierat underlag. Bland det första jag fick lära mig i hästvärlden var just detta. Använd alltid hästen på varierat underlag! Om din häst endast går på mjukt ridbanegrus, ja då kommer den att bli öm på grusvägen eller i skogen med vassa stenar.
Om din häst alltid står i bakteriefylld lera eller ammoniakfull bädd, var då inte förvånad om sulan är mekaniskt påverkad.
Vill du få starka hållbara sulor på din häst är formeln att tillgodose både funktionella och mekaniska lösningar. Näring och underlag och en hovslagare/hovpraktiker som inte är helt tappad brukar vara en god melodi.
/Carola Lind
Publicera kommentar